Vocht in de kelder

Uw kelder is het fundament waarop uw huis staat. Jammer genoeg is dit nu net de plaats die meest onderhevig is aan de druk van het grondwater. Daarom heeft een kelder vaak vochtproblemen.

Vocht in de kelder: de oorzaken

Vocht in de kelder komt vanuit de bodem. Omdat de kelder zich het dichtst bij de bodem bevindt en ook nog eens het gewicht van het hele huis boven zich heeft, is deze ruimte bijzonder gevoelig voor contact met grondvocht. Het probleem ontstaat vaak wanneer vocht uit de aardbodem begint in te sijpelen. Insijpelend grondvocht belemmert het optimale gebruik van uw kelderruimte. Het vocht tast bovendien het bouwmateriaal aan en leidt tot schimmelvorming. Alle mogelijke vochtproblemen kunnen op deze manier in de kelder ontstaan.

vocht in de kelderAls uw muren uit een capillaire of poreuze steensoort zijn gebouwd, is het risico op vocht in de kelder een reëel probleem. Bakstenen hebben bijvoorbeeld een capillaire werking; ze zuigen gemakkelijk vocht uit de bodem op zoals een plant, met opstijgend vocht als gevolg. Als uw keldermuren poreus zijn kan dit leiden tot problemen met doorslaand vocht, waarbij vocht van buitenaf leidt tot schimmels en andere problemen binnenin. Over opstijgend vocht en doorslaand vocht in andere delen van het huis kunt u meer lezen op onze respectieve pagina’s.

Er zijn nog andere mogelijke problemen met vocht in de kelder. Een kelder kan ook onderhevig zijn aan infiltratie bij een lek en aan schimmels bij een hoge luchtvochtigheid. Dat laatste, ellende in de kelder door condensvocht, is een veel voorkomend probleem.

Gevolgen van vocht in de kelder

De gevolgen van vocht in de kelder zijn uiteenlopend:

  • De muur is vochtig en dus minder isolerend. Uw stookkosten zullen stijgen.
  • Het uitgedampte vocht in de lucht geeft een hogere relatieve vochtigheid met als gevolg een klam, koud gevoel.
  • De verhoogde luchtvochtigheid zal op termijn ook een ideale woonplaats vormen voor schimmels en allerlei andere niet graag geziene gasten zoals ongedierte en zwammen. Deze zijn niet bevorderlijk voor een goede gezondheid en leiden op termijn tot medische kosten.

Vraag hier uw gratis offerte aan

DryHouse vochtbestrijding werkt over heel Vlaanderen. Indien u het contactformuler invult nemen wij zeer snel contact met u op!