Opstijgend vocht

Als de structuur van een muur niet vochtwerend genoeg is, dan kan grondwater in de muur optrekken. De steen zuigt het water op, als het ware. Dat wordt capillair vocht  of opstijgend vocht genoemd.  

Optrekkend vocht: twee soorten diagnose

Optrekkend vocht of opstijgend grondvocht is een specifiek probleem dat verschilt van andere vochtproblemen. De eerste stap om de problemen te verhelpen is een correcte diagnose, zodat u zeker weet of u inderdaad met optrekkend vocht te maken heeft. Vaak heeft u de keuze tussen de “gratis diagnoses” en de “betalende diagnoses”. Bij de gratis diagnoses krijgt u bezoek van een adviseur die voor een bedrijf werkt dat tevens de uitvoering van de werken doet.

Bij betalende diagnoses komt een onafhankelijk expert langs die de vochtproblemen beschrijft in een duidelijk rapport. Daarmee kunt u offertes aanvragen bij verschillende professionele vochtbestrijders in uw buurt.

Van diagnose naar de behandeling

optrekken vocht, opstijgend vochtOpstijgend vocht behandelen is niet eenvoudig. Het is dan ook belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt en de juiste firma contacteert voor de diagnose van uw vochtproblemen zodat de juiste behandeling kan worden toegepast. Optrekkend vocht is immers een ander probleem dan bijvoorbeeld condensatievocht, ook al kunnen de symptomen heel gelijkaardig zijn. Het is dus essentieel om het kernprobleem juist te herkennen. In het geval van optrekkend vocht ligt het probleem bij de muur. Bij condensatievocht gaat het om de vorming van dampen en een gebrek aan ventilatie.

Prijs van de behandeling

Om opstijgend vocht langdurig uit uw huis te weren, moet u een nieuwe waterkeringslaag of vochtbarrière creëren. Een efficiënte en betaalbare oplossing tegen optrekkend vocht is het injecteren van de muren met een injectiegel die een chemische vochtbarrière in de muren vormt. Vervolgens kunt u een zoutwerend noppenmembraan tegen de muren plaatsen om hygroscopische zouten tegen te gaan, waarna u de muren van een mooie afwerking kan voorzien. De prijs van deze behandeling van optrekkend vocht varieert naargelang de ernst van de waterschade, grootte van de aangetaste oppervlakte en het type afwerking van de muren dat u verkiest.

Als duurder alternatief kunt u de muren laten onderkappen. Onderkappen is de meest ingrijpende, arbeidsintensieve manier om opstijgend vocht te bestrijden. Uw huis wordt voorzien van een nieuwe waterkeringslaag in de vorm van vochtschermen, die stukje bij beetje moeten aangelegd worden. Daarom wordt minder vaak voor deze methode gekozen.

Vraag hier uw gratis offerte aan

DryHouse vochtbestrijding werkt over heel Vlaanderen. Indien u het contactformuler invult nemen wij zeer snel contact met u op!