Opstijgend vocht

Als de structuur van een muur niet vochtwerend genoeg is, dan kan grondwater in de muur optrekken. De steen zuigt het water op, als het ware. Dat wordt capillair vocht  of opstijgend vocht genoemd.  

Opstijgend vocht herkennen

Opstijgend vocht of optrekkend vocht is een vaak voorkomend probleem bij oudere huizen en verkeerd gebouwde constructies.

Vochtige muren kunnen verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is optrekkend vocht.

Er zijn een aantal kenmerken die kunnen wijzen op de aanwezigheid van opstijgend vocht in uw muren:

 

  • Verf en pleisterlagen die afbladderen
  • Loslatende plinten
  • Loslatend behang
  • Verhoogde stookkosten
  • Muffe geur
  • Schimmels en zwammen

Oorzaken van opstijgend vocht

Dit vochtprobleem steekt de kop op wanneer de vochtbarrière of waterkeringslaag in uw woning niet goed (meer) functioneert of geheel ontbreekt. Muren en funderingen die niet voorzien zijn van een waterkeringslaag zullen als gevolg grote hoeveelheden grondvocht absorberen en, eens verzadigd, dit vocht binnenhuis als het ware ‘uitademen’. Zo zal dit opstijgend vocht structurele schade toebrengen aan de constructie van uw huis. Daarnaast is deze situatie ook schadelijk voor uw gezondheid en heeft het een negatieve impact op uw energierekening. We leggen dit hieronder verder uit.

De gevolgen van opstijgend vocht

 

Opstijgend grondvocht leidt tot allerlei problemen. Dit zijn enkele van de belangrijkste:opstijgend-vocht

  • De onderkant van de muren is vochtig en dus minder isolerend waardoor uw energieverbruik zal stijgen.
  • Het uitgedampte vocht in de lucht geeft een hogere relatieve vochtigheid met als gevolg een klam, koud gevoel. Vaak gaan de bewoners de verwarming hoger zetten om dit te vermijden, dit is natuurlijk geen oplossing maar zorgt wel opnieuw voor een hoger verbruik.
  • De verhoogde luchtvochtigheid zal op termijn ook een ideale woonplaats vormen voor schimmels en allerlei andere niet- welkome gasten zoals ongedierte en zwammen, allen niet bevorderlijk voor een goede gezondheid.
  • Bij de aanwezigheid van opstijgend vocht heeft u eveneens een hoge concentratie aan hygroscopische zouten in de muur. Deze zouten zorgen op hun beurt voor het afbladderen van de verf, loskomen van bezetting en ze zijn tevens een voedingsbodem voor allerlei schimmels.

 

Vraag hier uw gratis offerte aan

DryHouse vochtbestrijding werkt over heel Vlaanderen. Indien u het contactformuler invult nemen wij zeer snel contact met u op!