Opstijgend vocht

Als de structuur van een muur niet vochtwerend genoeg is, dan kan grondwater in de muur optrekken. De steen zuigt het water op, als het ware. Dat wordt capillair vocht  of opstijgend vocht genoemd.  

Waarom muren injecteren?

Soms wordt opstijgend vocht behandeld door de onderkapping van de aangetaste muren. Hierbij wordt eigenlijk een nieuwe waterkering geplaatst. Dit is echter een ingrijpende oplossing die veel tijd kost en die erg duur is. Meestal kiest men voor de efficiëntere injectiemethode, waarbij we muren injecteren met waterwerende injectiegel. Ter voorbereiding worden horizontaal om de 9 centimeter gaten van een 12 tot 14 mm diameter geboord dicht bij de grond.

Nadat deze stofvrije gaten zijn gemaakt, gaat men de muren injecteren met een kwalitatieve injectiegel. Deze kwalitatieve waterwerende gel wordt gedurende een aantal weken opgenomen door de muur waardoor de capillariteit van de stenen permanent vermindert. Hierdoor kunnen de stenen wel nog ‘ademen’ maar kan de structuur van water niet meer binnendringen. Deze sluitende vochtbarrière rekent voorgoed af met muren injecterenopstijgend vocht.

Muren injecteren in 5 stappen

  1. Men boort gaten in de muur, zo laag mogelijk boven het hoogste vloeroppervlak op 10 cm van elkaar. Hou er rekening mee dat de dikte van de muur gedeeld door 2 overeenkomt met de droogtijd in maanden. Is je muur bijvoorbeeld 20cm dik, dan moet je 10 maanden droogtijd rekenen.
  2. Vervolgens kan men de muren injecteren met een speciale vochtwerende gel. Door het poreuze karakter van de meeste muren, wordt de gel geleidelijk opgenomen. Daar zorgt de capillaire werking voor en zo wordt het product mooi over de hele muur verspreid.
  3. De injectiegel wordt dan vanzelf hard en vormt vervolgens een vochtwerende laag.
  4. Verwijder beschadigd pleisterwerk en aangetaste voegen.
  5. Bepleister de muren opnieuw met een vlies tegen hygroscopische zouten om uitdrogingsschade door de zouten te vermijden.

Vakman of zelf muren injecteren?

U kan deze behandeling laten uitvoeren door een vakman. Dat heeft als voordeel dat de injectie op een efficiënte manier gebeurt door mensen met de nodige ervaring en vaardigheden. Als alternatief kunt u zelf de handen uit de mouwen steken. Als u de bestrijding op deze manier aanpakt, kunt u mogelijk tot 50% besparen op de werken.

Vraag hier uw gratis offerte aan

DryHouse vochtbestrijding werkt over heel Vlaanderen. Indien u het contactformuler invult nemen wij zeer snel contact met u op!