Opstijgend vocht

Als de structuur van een muur niet vochtwerend genoeg is, dan kan grondwater in de muur optrekken. De steen zuigt het water op, als het ware. Dat wordt capillair vocht  of opstijgend vocht genoemd.  

Waarom injectiegel als behandeling opstijgend vocht beter kan tegengaan dan onderkapping

Om opstijgend vocht tegen te gaan, wordt een nieuwe horizontale vochtbarrière aangebracht door middel van injectiegel. Deze effectieve behandeling van opstijgend vocht is de meest gangbare, waar u bovendien een jarenlange garantie op mag verwachten. Er is echter nog een tweede behandeling opstijgend vocht mogelijk.

Als alternatief kan de muur worden “onderkapt”. Die techniek wordt niet vaak meer toegepast vanwege het vele werk, de daarbij horende hoge factuur en de mindere zekerheid wat betreft de structuur en uitkomst van de werken. Injectiegel geniet dus de voorkeur als geprefereerde behandeling opstijgend vocht.

Van analyse tot behandeling opstijgend vocht

Tijdens de diagnose voert men een grondige analyse uit om de verschillende probleemeigenschappen in kaart te brengen. De muren worden gecontroleerd op vochtigheid, de eventuele aanwezigheid van hygroscopische zouten en de ernst van het schadebeeld. Aan de hand van deze resultaten besluit men of de behandeling opstijgend vocht als invalshoek de correcte optie is. Bij onduidelijkheid over het vochtprobleem kan men overgaan tot een carbidetest. Bij deze test gebruikt men een calcium carbide meter om de aanwezige vochtigheid in het aangetaste steenwerk exact te bepalen.

Om de vochtbestrijding zo nauwkeurig mogelijk voor te bereiden, moeten er een gedetailleerd rapport gemaakt worden van de situatie. Want elk geval van vocht is verschillend, elke woning is verschillend, dus is ook elke behandeling verschillend. Daarom worden eerst de eerder besproken metingen uitgevoerd om de oorzaken specifiek te kunnen bepalen en de oplossing erop te kunnen afstemmen.

De procedure

behandeling opstijgend vochtDe behandeling van opstijgend vocht bestaat uit verschillende fases:

  • Aangetast pleisterwerk verwijderen
  • Injectie van de muur
  • Aanbrengen van speciale muurafwerking tegen hygroscopische zouten
  • Herbepleisteren

Niet enkel de symptomen, maar ook de werkelijke oorzaak van vocht in de muren moet worden aangepakt. Een van de meest bekende manieren is het injecteren van de muur met een hydrofoberende gel.

Vraag hier uw gratis offerte aan

DryHouse vochtbestrijding werkt over heel Vlaanderen. Indien u het contactformuler invult nemen wij zeer snel contact met u op!