Doorslaand vocht

Dikwijls zijn vochtproblemen aan de binnenzijde bij oudere woningen te wijten aan een verweerde gevel. We spreken dan van doorslaand vocht.

Oorzaken van doorslaand vocht

Volle muren geven een direct contact van binnen naar buiten zodat aan de noord-west kant van de woning de problemen met doorslaand vocht meestal het ergste zijn. Hevige regenval gecombineerd met westenwind kunnen bij te poreuze constructies of kleine barstjes en scheuren in het voegwerk of de bakstenen zelf zo binnendringen en zich opstapelen in de muur. Dit vocht slaat dus van de buitenmuur door naar binnenhuis. Doordat het vocht van buiten naar binnen vaak al een lange tijd de binnenkant aantast, is veelal al aanzienlijke schade in de muur aangericht tegen de tijd dat de gevolgen van het doorslaand vocht amper zichtbaar worden.

Gevolgen van doorslaand vocht

vochtproblemen, doorslaand vochtDe gevolgen van doorslaand vocht zijn velerlei:

  • De muur is vochtig en dus minder isolerend waardoor uw verbruik zal stijgen. In de wintermaanden zal u deze extra stookkosten flink in uw portemonnee voelen.
  • Het uitgedampte vocht in de lucht geeft een hogere relatieve vochtigheid in huis met als gevolg een klam, koud gevoel. Vaak gaan de bewoners de verwarming hoger zetten om dit te vermijden. Dit is uiteraard geen oplossing maar zorgt opnieuw voor een hoger energieverbruik.
  • De verhoogde luchtvochtigheid zal op termijn ook een ideale woonplaats vormen voor schimmels en allerlei andere niet graag geziene gasten zoals ongedierte en zwammen, allen niet bevorderlijk voor een goede gezondheid. Dan mag u zich ook aan medische kosten gaan verwachten.

Doorslaand vocht is al bij al een nare vijand. Dit vochtprobleem zorgt voor schimmelplekken aan muren en soms zelfs op plafonds. Het behang komt los en de verf bladdert af. Als er aan de binnenkant van de muur hout of andere organische materialen gebruikt zijn, kunnen die rot worden door het vocht. Deze verrotte materialen zullen vervangen moeten worden, eens de oorzaak van het probleem verholpen is. Ook de stabiliteit van de betrokken muur kan aangetast worden en op termijn ook tevens barsten gaan vertonen.

Vraag hier uw gratis offerte aan

DryHouse vochtbestrijding werkt over heel Vlaanderen. Indien u het contactformuler invult nemen wij zeer snel contact met u op!