Schimmels ontstaan wanneer schimmelsporen, die overal in de lucht zitten, een voedsel- en vochtrijke plaats vinden waar ze kunnen uitgroeien. Deze mirco-organismen kunnen zich voeden op bouwmaterialen, indien er vochtige, warme en stilstaande lucht in het vertrek aanwezig is. Vocht is met andere woorden een absolute voorwaarde voor de groei van deze organismen. Vandaar dat schimmel daar voorkomt in huis waar u een vochtprobleem heeft. Vaak is dit de badkamer of kelder, maar ook de keuken of een slaapkamer kan geïnfecteerd raken met schimmels.

In huis kunnen we enerzijds houtaantastende schimmels (de beruchte huiszwam is hier één van). Deze kan op korte tijd grote ravage aan de bouwconstructie aanrichten, dus het advies van een expert is hier zeker op zijn plaats. Andere soorten zijn veelal oppervlakteschimmels die op en in voegen, of muurafwerking zoals pleister, behang of verf groeien. Denk dan bijvoorbeeld aan zwarte schimmel. Donkere schimmels (zwart of groen) zijn giftig en moeten verwijderd worden.

Impact op gezondheid

schimmelSchimmelgroei verpest niet alleen het aanzicht van het vertrek. Uw gezondheid kan tevens aangetast worden door blootstelling aan deze schimmels, of mijten, bacteriën, enz. Een mogelijk gevolg is een allergische reactie (bijvoorbeeld astma) of overgevoeligheid aan de ingeademde schadelijke stoffen. Milde symptomen als reactie op schimmel in huis zijn irritatie van de luchtwegen of hoofdpijn.

Schimmelgroei voorkomen

Aangezien schimmel vochtige lucht nodig heeft, helpt is een goede verluchting en is ventilatie van groot belang. U wilt de luchtvochtigheid in uw woning op het juiste niveau houden: schommelend rond de 50% relatieve luchtvochtigheid. Nog een goede manier om schimmel te voorkomen, is door een laagje speciale schimmelwerende verf in de badkamer aan te brengen.

Schimmels verwijderen

Het is essentieel om eerst het vochtprobleem dat uw woning geschikt maakt voor de groei van schimmel te bestrijden. Een ervaren vochtbestrijder kan u hierin bijstaan. Schimmels verwijderen is een relatief eenvoudige klus, zolang u maar wel beschermende kledij en een masker draagt, om geen schimmelsporen in te ademen. Ook moet u op de correcte manier handelen, zodat schimmelsporen zich niet verder door uw huis kunnen verspreiden. Anders maakt u het ene vertrek schimmelvrij, terwijl de sporen zich vervolgens in een andere ruimte vestigen.

Er zijn verschillende effectieve en agressieve schimmeldodende producten op de markt, die u van de schimmel af zouden moeten helpen. Wie het liever op de huis-tuin-en-keuken manier doet, kan de schimmels ook proberen te verwijderen met chloor of schoonmaakazijn, afhankelijk van het type aangetast ondergrond.