Schimmel komen we constant tegen voor op muren, tussen voegen, in hoeken en op meubilair van vochtige ruimtes. Logisch want schimmelsporen groeien maar uit tot schimmel in warme, vochtige ruimtes met stilstaande lucht. Wanneer u de vochtige ruimtes in uw huis of bedrijf dus onvoldoende ventileert, of daar of elders last krijgt van een vochtprobleem, dan maakt dit de perfecte habitat voor schimmel.

Hoe het beste schimmel verwijderen?

Aangezien schimmel een zwam is die zich verspreidt via sporen moet u hier rekening mee houden wanneer u de schimmel gaat verwijderen. Als eigenaar van een zaak kunt u ervoor kiezen om schimmel professioneel te laten verwijderen. Ook bij schimmel in huis staat u voor een keuze: een expert inschakelen of zelf de mouwen opstropen. In dit laatste geval is het belangrijk dat u doordacht te werk gaat. Anders maakt u in het ene vertrek schoon en trekken de sporen rustig op naar andere kamers in uw huis. En natuurlijk wilt u tijdens het reinigingsproces een beschermd masker dragen, zodat u geen schadelijke sporen inademt.

schimmel in kelder, schimmel verwijderenEssentieel om voorgoed van schimmel af te komen, is eerst de oorzaak van uw vochtprobleem te laten uitzoeken en dit oplossen. Dit kan via een vochtdiagnose. Anders verwijdert u de aanwezige schimmels, maar blijven de goede condities voor schimmel bestaan, waardoor ze na verloop van tijd weer terug kunnen komen.

Heeft u te maken met een ernstige schimmelgroei over een groot oppervlak, dan is het aan te raden het eigenlijke schimmel verwijderen over te laten aan een vakman, terwijl meteen uw vochtprobleem wordt aangepakt. Gaat het om een klein plekje schimmel in de beginstadia, dan kunt u besparen door dit zelf aan te pakken. Er zijn verschillende effectieve schimmeldodende producten op de markt om de klus te klaren.

Soorten schimmel en hun efffect

Donker gekleurde schimmels, zoals zwarte (stachybotrys chartarum) en groene, komen het meest in huis voor. Zwarte schimmel bevat giftige stoffen (mycotoxinen), die bij langdurige blootstelling milde tot heftige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Ook rode schimmel duikt soms ook in huis op en ook deze variant bevat giftige stoffen. Hier wilt u uw gezin duidelijk niet blijvend aan blootstellen.

Schimmelgroei voorkomen, is in principe niet zo moeilijk: goede verluchting om vochtigheid en temperatuur onder controle te houden doet al wonderen. Vandaar dat veel mensen overschakelen op mechanische ventilatie. Deze voert de vochtige lucht vlot af en zorgt voor een betere luchtcirculatie in huis. Zo is uw woning of bedrijf niet langer een ideale plaats voor schimmel.