Condensatie en schimmel

Heeft uw slaap- of woonkamer last van condensatievocht of condensatie (condens)? Dit herkent u door waterdruppels op de ramen of kleine vochtcirkels onder het raam. De oorzaak is meestal een tekort aan verse lucht en ventilatie. Dit zorgt ervoor dat schimmels kunnen gedijen. Een schimmel laat sporen achter die schadelijk zijn voor uw gezondheid, vooral voor uw luchtwegen. Hier komt u te weten hoe dat komt en wat u daar best aan doet.    

Ventilatie en uw gezondheid

ventilatieVentilatie van uw ruimte speelt een grotere rol in uw welzijn dan men zou vermoeden. Vochtige, onzuivere lucht kan hoofdpijn en ademhalingsproblemen veroorzaken. Zeker in ruimten waar gerookt wordt, moet u goed ventileren.

Bij sommige activiteiten komen dampen en gassen vrij, bijvoorbeeld door te koken. Deze dampen en gassen moeten zeker adequaat afgevoerd worden om condensvocht te vermijden. Er sterven nog steeds jaarlijks mensen aan vergiftiging door CO (koolstofmonoxide). Dit geurloze gas komt onder andere vrij bij oudere types van gasboilers. Als u een ruimte in uw huis hebt die gebruik maakt van een boiler op aardgas, of als u een open haardvuur of kachel hebt, dan is het van levensbelang om ervoor te zorgen dat die ruimten steeds opnieuw goed geventileerd worden.

Ventilatie versus schimmelvorming

In elk gebouw komt steeds vochtige lucht vrij. Dat is onvermijdelijk. Zelfs door te ademen, te zweten en ons te wassen zorgen we daar zelf voor. Ventilatie voorkomt dat deze lucht condenseert. Op die manier kunt u vermijden dat er schimmelvorming ontstaat. Schimmels zijn immers erg ongezond en onhygiënisch.

De balans tussen isolatie en ventilatie

De steeds betere waarden en de strengere eisen van isolatie hebben gezorgd voor besparing, maar er is een keerzijde aan deze medaille. Door deze sterke isolatie is het binnenklimaat van woningen er niet beter op geworden. In vele gevallen laat de verluchting en luchtcirculatie te wensen over. Te veel CO2 in de binnenlucht kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en concentratiestoornissen. Bovendien zorgt een hoge luchtvochtigheid voor condens, een ideale broeihaard voor de huisstofmijt en voor schadelijke schimmels, zoals de gevreesde stachybotrysschimmel.

Een raam openen voor verluchting is geen goede en zeker geen permanente oplossing. De buitenlucht die zo binnenstroomt, is immers niet altijd even zuiver en bovendien ontsnapt er door een open raam onnodig veel warmte, om nog maar te zwijgen van de storende geluiden en het risico op inbraak. Het verluchten van een ruimte volstaat overigens niet om circulatie te voorzien in de hoeken en achter kasten, net waar schimmelproblemen zich meestal voordoen.

Vraag hier uw gratis offerte aan

DryHouse vochtbestrijding werkt over heel Vlaanderen. Indien u het contactformuler invult nemen wij zeer snel contact met u op!