Condensatie en schimmel

Heeft uw slaap- of woonkamer last van condensatievocht of condensatie (condens)? Dit herkent u door waterdruppels op de ramen of kleine vochtcirkels onder het raam. De oorzaak is meestal een tekort aan verse lucht en ventilatie. Dit zorgt ervoor dat schimmels kunnen gedijen. Een schimmel laat sporen achter die schadelijk zijn voor uw gezondheid, vooral voor uw luchtwegen. Hier komt u te weten hoe dat komt en wat u daar best aan doet.    

Condensatievocht en luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid, zoals o.a. veroorzaakt door condensatievocht, is schadelijk voor uw omgeving en kan eveneens nefast zijn voor u en uw gezin! Onderzoek toont aan dat een gemiddeld gezin elke week 75 tot 100 liter overtollig vocht produceert. Wassen, poetsen, koken, strijken,… .

Elke persoon ademt en zweet. Dit geldt ook voor huisdieren en zelfs kamerplanten. Iedere actie die in uw huis ondernomen wordt draagt bij tot een te hoge luchtvochtigheid. Dit vocht tast uw huis aan op verschillende manieren: vorming van giftige schimmel, zwammen, vochtvlekken, geurhinder, aangedampte en verschraalde oppervlakken.

Condensatievocht en uw gezondheid

Deze situatie heeft ook een nefaste en negatieve invloed op uw gezondheid. Teveel vocht veroorzaakt op lange termijn irriterende aandoeningen zoals astma, artritis, reuma, krophoest, allergieën, enz.… Klachten en kosten waar niemand mee gediend is.

condensatievochtCondens is het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid (hygroscopisch vocht) in de leefruimte, dat door gebrek aan ventilatie neerslaat in hoeken en achter kasten, en op koude vlakken, zoals buiten muren, en op of nabij ramen. Dit oppervlak vormt een ideale voedingsbodem voor schimmels.

 Condensatievocht leidt tot problemen

De gevolgen van condensatievocht zijn uiteenlopend:

  • De muur is vochtig en dus minder isolerend waardoor uw energieverbruik zal stijgen.
  • Het vocht in de lucht geeft een hogere relatieve vochtigheid met als gevolg een klam,  koud gevoel. Vaak zette de bewoners vervolgens de verwarming hoger om dit gevoel te vermijden. Mogelijk een automatische reactie, maar dit is natuurlijk geen aan te raden oplossing. U zorgt enkel opnieuw voor een hoger energieverbruik.
  • De verhoogde luchtvochtigheid zal op termijn ook een ideale woonplaats vormen voor schimmels en allerlei andere ongewenste gasten zoals ongedierte en zwammen, allen niet bevorderlijk voor een goede gezondheid. Bovendien ontsieren deze micro-organismen danig de esthetiek van uw huis.
  • Behang komt los van de muren. Opnieuw behangen heeft geen zin, zolang het vocht in de muren niet wordt aangepakt. Een dergelijk overdekkend trucje is zonde geld, want ook het nieuwe behang zal door het vocht aangetast worden.

Vraag hier uw gratis offerte aan

DryHouse vochtbestrijding werkt over heel Vlaanderen. Indien u het contactformuler invult nemen wij zeer snel contact met u op!